De band CRUDER heeft al een lange voorgeschiedenis. In 2009 is de zanger Geejee aangesloten bij de band. Waar de band voorheen met de bandnaam Zilver meer gericht was op Nederlandstalig, ging het roer in 2009 om met de komst van de nieuwe zanger en werd het repetoire ook uitgebreidt met Engelstalige songs. Na veel toffe optreden en mooie tijd samen neemt CRUDER afscheid van GJ. Sinds 2019 heeft CRUDER een dame in hun hart gesloten als zangeres, Carmen. 
CRUDER betekent ruw en ongepolijst, wat karakteriserend is voor hun muziek en hun optredens. Door alle COVID- maatregel stonden alle optredens stil maar was er wel veel ruimte om te schrijven en te creëren. Helaas is in deze periode ook onze gitarist en vriend Wim Enkelaar in december 2020 overleden aan de gevolgen van kanker. Een obschrijvelijk groot gemis binnen de band. Zijn grootste wense was dat wij als band door zouden gaan en staan wij weer met onze nieuwe nummers op het podium.

Bas Zwaag

Bas heeft al meerdere universitaire titels op zijn naam staan voordat hij 20 jaar is. In plaats van een glansrijke carrière na te streven en een zeer goed betaald baan, heeft hij besloten zij hart te volgen en is hij de drijvende kracht, het bonkende hart en het muzikale brein van CRUDER. Gezegend met zowel creatieve alsook analytische vaardigheden, heeft hij niet alleen bewezen dat hij een uitstekende drummer is, maar dat zijn wat vreemde gewoonte van het continue tellen en voor zorgt dat de gehele band op de juiste weg blijft. Met recht een ademende, lopende en pratende drumcomputer.

Te volgen op:

Carmen Timmer

Voordat Carmen bij CRUDER kwam, heeft ze al 10 jaar ervaring opgedaan bij 50YA als zangeres. Daarnaast heeft ze binnen 6 jaar de CVT zangtechniek eigen gemaakt. Door haar positieve energie en het enthousiasme in het muziek maken, is Carmen een verrijking voor CRUDER. Naast de zang zijn ook haar songwriter skills en muzikaal talent sterk naar voren gekomen die ze nog steeds onderhoudt met muzikanten die haar begeleiden in zanglijnen, performance, en zangtechniek. Deze rock chick heeft al heel wat jaren stage-ervaring dus niet geraakt worden is geen optie.

Corné Gietman

Het zelden dominerende maar toch onmogelijk onmisbare basspartij van Corné zorgt ervoor dat CRUDER op een nog hoger niveau komt. De subtiliteit van zijn warm beukende bas snaar partij lopen naadloos over in het CRUDER geluid. Ook Corné heeft naast CRUDER een andere band, genaamd Sideways waar hij zijn muzikaliteit in kwijt kan. Corné is een goede teamplayer en werkt nauw samen met de bandleden en componeert zelf mee. Hij houdt van optreden, maar gunt anderen ook zeker de spotlights. 

Yana Suryana

Yana Suryana is geboren en opgegroeid, lang, lang, lang geleden in Bandung, Indonesia. Inmiddels woont hij 23 jaar in Nederland en is destijds voor de liefde van zijn leven hierheen gekomen. Yana heeft al jong het gitaarspelen zich eigen gemaakt. Een absoluut natuurtalent met de gave om moeiteloos te improviseren met solo-partijen. Zo heeft iedere CRUDER productie het sausje van Yana. Hij heeft een unieke stijl en kwaliteiten, wat zorgt voor de unieke muziekstijl van CRUDER. Door zijn innemende lach en inleefvermogen spat hij van het podium af!

Wim Enkelaar

Gezien het feit dat Wim de fundatie voor de band CRUDER heeft gelegd, kun je hem wel volmondig omschrijven als het hart van de band. Zijn creativiteit en muzikaliteit zijn de drijvende kracht achter de creaties van alle CRUDER songs. Met ogenschijnlijk gemak bedacht Wim telkens originele rifs. Een echte gitaar virtuoos. Het gebeurde niet zelden dat men dacht te luisteren naar meerdere gitaristen en verbaast waren wanneer zijn toch maar 1 man op zijn instrument zagen spelen. Onze gitarist is in december 2020 overleden aan de gevolgen van kanker. Een obschrijvelijk groot gemis binnen de band. 

Hylke Vos

Hylke is de grote rots in de branding bij live optredens van CRUDER als het gaat om het geluid. Zijn passie ligt bij het mixen en het goed inregelen van alle muzikanten van CRUDER voor een optimaal performance. In de voorbereidingen verzorgt Hylke ook de opnames van nieuwe songs en is hij de geluidstechnicus achter het grote mengpaneel in de opnamestudio.